fbpx Skip to content

FIT Aqua lazúrok, lakkok

A FIT gyárban prémium minőségű vízbázisú lazúrok és parkettlakkok készülnek. Mit érdemes tudnunk ezekről a termékekről általánosan és mi az, ami a FIT termékeket kiemeli a mezőnyből?

FIT Aqua vékony- és vastaglazúr prémium minőségben is

Ha meg szeretnénk őrizni fa felületeink természetes erezetének látványát, lazúrfestéket választunk. A lazúrok nemcsak esztétikusak, de védik is a fa anyagát. Többféle szempont szerint csoportosíthatjuk őket. Vannak kültéri és beltéri felhasználásra szánt anyagok. Vékony- és vastaglazúrok. Oldószeres és vizes bázisú festékek. Laikusként nem mindig könnyű a választás, de mi a FIT gyárban egyszerűsítettük a helyzetet.

Milyen lazúrfestéket válasszak?

Kültér–beltér

A kültéri és beltéri lazúrok közötti különbség általában az időjárás állóságban testesül meg. Illetve abban, hogy vannak kültéri lazúr márkák, melyek kipárolgó anyagai zárt térben felhalmozódva károsak lehetnek. A FIT lazúrok csakis környezetbarát, egészségre ártalmatlan összetevőkből állnak. Minden festékünk alkalmas mind kültéri, mind beltéri felhasználásra.

Oldószer-vízbázis

Százhalombattai üzemünkben kizárólag környezettudatos, vízbázisú anyagokat gyártunk. A FIT Tudástár kapcsolódó írásában részletesen olvashat az oldószeres festékek mítoszáról. Itt csak tömören rögzítsük, hogy vízbázisú lazúrjaink minőségben, tartósságban jobbak, mint az oldószeres versenytársak. A természetes festékek felhasználásakor nincs kellemetlen szag, nincs robbanásveszély, nincsen környezetszennyező hulladék. Van viszont hosszan tartó védelem, színtartás és kiváló ár-érték arány.

Alap vagy prémium minőség?

Tudjuk, hogy kicsi gyár vagyunk. Csak úgy lehetünk versenyképesek a nemzetközi multikkal, ha a FIT termékek  minősége meghaladja a versenytársakét, miközben árban alattuk maradunk. Ezt sok munkával, de minden termékünknél biztosítani tudjuk. Folyamatosan teszteljük a legújabb alapanyagokat. Receptúráink nem megszokáson alapulnak, hanem az elérhető legjobb ár-érték arányra törekszenek. 

A FIT Aqua termékcsalád vékony- és vastaglazúrja anyagtartalomban, tartósságban a piacvezető lazúroknál jobban teljesít. Kevesebb réteg felvitelével is biztosabb védelmet nyújt. A termék fejlesztése során teszteltünk egy megnövelt poliuretán tartalmú változatot. A poliuretán rugalmasságával sikerült elérnünk, hogy a vastaglazúrunk az átlagosnál nagyobb repedéstűrő képességgel bírjon. Ezáltal olyan felületek is kezelhetők az erősebb védelmet nyújtó vastaglazúrral, melyekhez eddig csak vékonylazúrt ajánlott a szakirodalom. Olyan kiváló anyagot állítottunk elő, melyre méltán lehettünk büszkék. A kiemelt minőségű alapanyagoknak viszont ebben az esetben nagy ára volt. A lazúr alapanyagköltsége drágábbá tette a terméket a tervezettnél. Két lehetőségünk volt. Vagy eltesszük a fiók mélyére a receptet – ezzel megfosztva a közönségünket a legjobb lazúr lehetőségétől, vagy pedig önálló termékként gyártani kezdjük. Ez utóbbit választottuk azzal a kitéltellel, hogy a csúcslazúr mellett legyen elérhető egy kedvezőbb árú változat is. 

Az alap lazúrunk FIT Aqua lazúr néven került a polcokra. A kiemelt minőségű, rugalmas lazúr pedig FIT Aqua Prémium lazúrként található meg a jobb üzletekben.  

Vastag- vagy vékonylazúr?

A lazúr választás problémáját erre az egy kérdésre egyszerűsítettük. Mi a különbség a két fajta festék között? A nevükben is olvasható a megoldás. A vastaglazúrok nagyobb viszkozitással rendelkeznek (magyarul sűrűbbek), a felületeken vastagabb, filmszerű bevonatot képeznek. Jó vízlepergetők, UV-szűrő adalékanyaguknak köszönhetően hosszú évekig hatékonyan óvják a fát. A favédelemnél meghatározó, hogy milyen mennyiségű anyagot tudunk felvinni a felületre. Minél több festék kerül fel, annál jobb a védelem.

A vastaglazúrok problémája

A több festék-nagyobb védelem elvből kiindulva gondolhatnánk, hogy a vékonylazúrokra nincs is szükség. Mindenki a legjobb védelmet szeretné. Használjon mindenki vastaglazúrt? Itt jön be a képbe a több festék-vastagabb filmréteg-nagyobb repedésveszély elv. A sűrűbb vastaglazúr kevésbé szívódik be a fába, mint a vékonylazúr. A felületen összefüggő réteget alkot, amely sokkal rosszabbul viseli a szerkezet mozgásait. Az elmozdulások hatására könnyebben megreped. A repedéseknél pedig megszakad az összefüggő védelmi vonal. Ebből adódóan a vastaglazúrokat általában a mérettartó szerkezetek bevonataként használják. Elsősorban ajtók, ablakok, zsalugáterek, ereszdeszkázat és finomabb megmunkálású asztalosmunkák kezelésére ajánlják.

A vékonylazúrok felhasználása

A vékonylazúrok jobban beszívódnak a fába. A felületen vékony védőréteget hoznak létre. Elsősorban nem mérettartó faszerkezetek kezelésére alkalmas. Például kerítések, pergolák, oromdeszkák, kerti padok, faházak – ezeknél előfordulhat, hogy a szerkezet kis mozgásainak következtében a felületét védő filmréteg megreped. Ezért érdemes a rugalmasabban alkalmazkodó, mélyebb rétegekben is védelmet biztosító vékonylazúrt használni.

Mit tegyünk, ha a vastaglazúrok védelmét szeretnénk elérni nem mérettartó szerkezeteken?

Az eddig elmondottakban érezhető egy kis feszültség. Vegyünk például egy faházat, amely 365 napon keresztül teljesen ki van téve az időjárás viszontagságainak. UV sugárzás, eső, hó, szél – ezek mind extrém terhelés jelentenek a faszerkezeteknek. A nagy terhelést a legnagyobb védelemmel kellene ellensúlyozni, tehát vastaglazúr használata lenne indokolt. Viszont a faház szerkezete, még ha minimálisan is, de folyamatosan mozgásban van. A hagyományos vastaglazúrokon hamar megjelennének a kis repedések. A felület beszürkül, károsodik.

Faházak kezelésére használjuk a FIT Aqua vékonylazúrt, vagy ha extra védelmet szeretnénk vásároljunk FIT Aqua Prémium vastaglazúrt! Ebben a termékben a hagyományos akril hordozóanyag jó részét lecseréltük a lényegesen nagyobb rugalmasságot biztosító poliuretánra. Ezáltal a FIT Aqua vastaglazúrok képesek lekövetni a szerkezet kis mozgásait. Felületük később vagy egyáltalán nem sérül. A védelmi vonal tartós marad.

Mitől jó egy lazúr? A FIT Aqua lazúrok receptje

Senki sem szeretne 3 évente újra festeni. Jó lenne, ha a választott lazúr szép színt adna a fa felületeknek, legalább 10 évig megőrizné jó tulajdonságait és nem kellene érte sokat fizetni. Mi pont ezt a festéket készítettük el Önnek!

Prémium lazúrjainkban kicseréltük az akril kötőanyag nagyrészét a rugalmasabb és ellenállóbb poliuretánra. Ezzel szintet léptünk a lazúrfestékek piacán. A poliuretán összetevő elérhetővé teszi a vastaglazúr erős védelmét olyan felületeken is, melyekre eddig csak vékonylazúrt lehetett felvinni. Ugyanezt a receptet alkalmaztuk a vékonylazúrokra is. Ezáltal a mélyen beszívódó FIT Aqua vékonylazúr mechanikai tulajdonságai is kiemelkednek a mezőnyből.

A festékek minőségét alapvetően meghatározza a kötőanyag mennyisége és minősége. Ebben a FIT Prémium termékei élen járnak. Emellett fontos, hogy milyen tulajdonságjavító anyagok kerülnek a dobozba. A FIT lazúrok mindegyike tartalmaz:

  • UV-szűrő adalékot, hogy hosszú távon ellenálljanak a Nap káros sugárzásának
  • víztaszító adalékot, hogy a felületről könnyen leperegjen a nedvesség
  • gombásodás elleni adalékot, hogy óvjuk a fát a korhadástól
  • cseppmentesítő adalékot, hogy hengerezéskor ne fröcsögjön feleslegesen a festék

Emellett minden festékünk környezetbarát és nem veszélyezteti a felhasználók egészségét. A munkaeszközök vízzel egyszerűen tisztíthatók.

A FIT lazúrok helye nem a gazdaságos bevásárlóközpontok dömpingáras polcain van. Azoknak ajánljuk, akiknek fontos az ár-érték arány és a pénzükért igazán minőségi terméket várnak.

Szükséges-e alapozni a lazúrfestékek alá?

A FIT Aqua lazúrok nem igényelnek külön beeresztő alapozást. A két-három rétegben ajánlott alkalmazás során az első réteg a finom szemcseméretnek köszönhetően tökéletesen és mélyen beszívódik a fába. Óvja a felületet és biztos tapadást ad a második réteg lazúrnak. Az első réteget nem szükséges túlhígítani. A beszívódás elsősorban az anyagban található szemcsék méretétől függ, másodsorban az anyag sűrűségétől. 

A FIT vékony- és vastaglazúr színei

Kimagasló színtartóság

A FIT Aqua lazúrok alap és prémium változata 15 féle népszerű színben érhető el partnereink üzleteiben. Kiváló minőségű pigmenteket használunk a tökéletes színek eléréséhez. A honlapon látható színek tájékoztató jellegűek. A monitoron megjelenő árnyalatok nem minden esetben adják vissza tökéletesen a valóságot. Kérjük keresse a FIT lazúr mintatáblákat a jobb festékboltokban!

natúr

natúr

svédvörös

svédvörös

tölgy

tölgy

lucfenyő

lucfenyő

fenyőzöld

fenyőzöld

mahagóni

mahagóni

cseresznye

cseresznye

kőris

kőris

paliszander

paliszander

fehér

fehér

japán cseresznye

japán cseresznye

teak

teak

aranytölgy

aranytölgy

zöld

zöld

ében

ében

Vizes bázisú, környezetbarát parkettalakk

A fa járófelületek sokszoros igénybevételnek vannak kitéve az egyéb fa szerkezetekhez képest. Tartós bevonatot csak extra erős kopásállóságú anyaggal érhetünk el. Hagyományosan ezek az anyagok szintetikus szerekben oldódó kötőanyagot tartalmaztak. Esetleg bonyolult, többkomponensű lakkok voltak, melyek előkészítése és felhordása is nehézkes folyamat volt. Nem beszélve a közmondásosan büdös, feldúsulva egészségre ártalmas gőzökről, melyek a lakkozás munkafázisát kísérték.

Szerencsére mára ezeknek az anyagoknak van alternatívájuk. A FIT Aqua egykomponensű, vízbázisú parkettlakk 100 százalékban poliuretán kötőanyagot tartalmaz így kopásállósága megegyezik oldószeres társaival. Esztétikus, színtelen, matt bevonatot képez. Gyorsan száradó, semleges illatú, vízzel hígítható, környezetbarát termék.

Amennyiben színes padlót szeretne, extra kopásállósággal, kezelje járófelületeit FIT Aqua vékonylazúrral, mely 15 ragyogó színben kapható. A vékonylazúros színezés után felvitt FIT Aqua parkettalakk tökéletesen tapad és hosszú távon színtartó, a mechanikai igénybevételnek jól ellenálló réteget képez. A poliuretán rugalmassága miatt a FIT Aqua parkettalakk képes áthidalni a fa felületek apró repedéseit.

Röviden a lényeg – a FIT lazúrjai és parkettalakkja

favédő lazúr

FIT Aqua vékonylazúr

Hosszú évekre elfelejtheti a festést, ha a FIT Aqua vékonylazúrral kezeli fa szerkezeteit. A Prémium lazúrhoz hasonlóan ez a termék is tartalmaz poliuretán kötőanyagot, így az átlagosnál nagyobb rugalmasságú felületet képez a fán. További hozzáadott értékek:

  • UV-szűrő adalék, hogy hosszú távon ellenálljanak a Nap káros sugárzásának
  • víztaszító adalék, hogy a felületről könnyen leperegjen a nedvesség
  • gombásodás elleni adalék, hogy óvjuk a fát a korhadástól
  • cseppmentesítő adalék, hogy hengerezéskor ne fröcsögjön feleslegesen a festék
vízbázisú vastaglazúr

FIT Aqua vastaglazúr

Sűrű, esztétikus színekben elérhető lazúrfesték. Bevonata a vékonylazúrnál erősebb védelmet nyújt a kezelt felületeknek. Beltéren és UV sugárzásnak kevésbé kitett részeken két rétegben alkalmazzuk. Nagy igénybevételnek kitett felületeket három réteggel óvjuk.

favédő bevonat

FIT Aqua Prémium vékonylazúr

Magas poliuretán-tartalmú vékonylazúr az alap vékonylazúrunk minden jó tulajdonsága mellett jóval rugalmasabb felületet képez, így tartósabb védelmet nyújt a fának. Gombásodás elleni szerrel dúsított, UV-szűrő, víztaszító adalékokkal kevert prémium minőségű bevonat.

favédő szer

FIT Aqua Prémium vastaglazúr

Újra értelmeztük a vastaglazúr fogalmát. Az erős védelmet adó, vastag bevonat mostanáig elérhetetlen volt a nem mérettartó fa szerkezetek számára. Az apró mozgások hamar repedezetté tették a védő filmréteget. A repedéseken pedig már könnyen átszivárog a víz. A FIT Aqua vastaglazúr kötőanyagát megváltoztattuk. A vékonylazúrban is alkalmazott poliuretán rugalmassá, repedés áthidalóvá teszi festékünket. Ezáltal jó szívvel ajánljuk akár faházak, vagy kerítések festésére is.

FIT Aqua Parkettalakk

FIT Aqua parkettalakk

A parkettalakk kopásállóságát a kötőanyaga minősége és mennyisége határozza meg. A nagy igénybevétel miatt a FIT Aqua parkettalakk teljes mértékben poliuretán bázisú! A munkálatok során vízzel hígítható. A szerszámok könnyen, természetbarát módon tisztíthatóak. Használata során nem keletkeznek egészségre ártalmas gőzök. Gyorsan szárad, FIT Aqua vékonylazúrral kombinálva sokféle színben elérhető.

Kérdése van? Szakértő kollégánk rendelkezésére áll!