fbpx Skip to content

FIT színezővakolatok

Az építkezések egyik befejező fázisa a megfelelő színezővakolat felvitele a homlokzatra. Ez a bevonat színével, struktúrájával meghatározza otthonunk képét. Emellett fontos védelmi feladata is van. A színezővakolat óvja a homlokzatot az időjárás viszontagságaitól. Védi a hőszigetelő rendszer sérülékenyebb részeit. A színezővakolat kiválasztásakor nemcsak a megfelelő szín megtalálása a feladat. Figyelembe kell vennünk az alapfelület jellemzőit, a fal kitettségét az időjárási viszonyoknak, azt, hogy mennyire tervezünk hosszú távra és természetesen, hogy mit bír el a költségvetésünk.

A FIT színezővakolat termékcsaládot úgy fejlesztettük ki, hogy a magyar piacon felmerülő igényeket teljes körűen ki tudjuk szolgálni. A FIT vakolatok használatával otthona esztétikus, időtálló bevonatot kap.

Mit érdemes tudni a színezővakolatokról?

Színezővakolat választáshoz készített infografika folyamatábránkat a FIT Tudástár vonatkozó bejegyzésében érheti el!

Történet

A 90-es években megjelenő színező vékonyvakolatok hamar népszerűvé váltak az építkezők, házfelújítók körében. Eddig a hagyományos cementhabarcs vakolású falfelületeket vagy közvetlenül festették, vagy kőporral szórták be. A modern vékonyvakolatok óriási színválasztékkal és a kőporozásnál jóval nagyobb struktúra választékkal hódítottak. Ráadásul a hagyományos bevonatokkal szemben könnyen tisztíthatók, tartósabbak, könnyebben felhordhatók. A hőszigetelő rendszerek térnyerésével pedig a színező vékonyvakolatok egyeduralkodóvá váltak.

Miért van szükség vakolatalapozóra?

Ha ön vakolat vásárlás előtt áll, ne feledje, hogy a vékonyvakolatok kötelező eleme a vakolatalapozó! A FIT Base vakolatalapozó érdesíti a sima felületeket és optimális tapadást biztosít a végső vakolat rétegnek. Mindig a vékonyvakolattal megegyező színre kevert vakolatalapozót használjunk. Ezzel minimalizálhatjuk a kivitelezésből adódó esetleges esztétikai hibákat. Amennyiben vakolatalapozó nélkül hordják fel a színezővakolatot, elvész a gyári garancia. Bár első látásra megfelelőnek tűnhet a végeredmény, pár éven belül biztosan megjelennek a foltokban leváló vakolatrészek.

Miből készül a vékonyvakolat?

A FIT vakolatok mindegyike saját fejlesztésű, összetett receptúra szerint készül. Alapvető elemük a különböző szemcseméretű mészkő őrlemények kombinációja – ezek felelnek a vakolat struktúrájáért. Fontos elem a kötőanyag, mely a tapadásért és a színtartásért felel. A kötőanyag lehet műanyag alapú (akril), vagy szilikon. Tartalmaz továbbá a színért felelős pigmenteket. A FIT vakolatok ezen túl bőségesen tartalmaznak különböző adalékanyagokat. Ezek a hozzáadott anyagok teszik többek között esőállóvá, alga és mohamentessé, könnyen eldolgozhatóvá, tartóssá, vízlepergetővé a FIT színezővakolatokat.

Többféle struktúra, változatos megjelenés

Minden FIT vakolatot kétféle textúra kialakítására alkalmas recept változattal készítünk. A gördülőszemcsés kivitelezéskor az anyagot 2 mm vastagságban viszik fel a felületre. Ezután műanyag simítólappal dörzsölik át a vakolatot. Az anyagban lévő nagyobb mészkőszemcsék kigördülnek a felületből, nyomot hagyva maguk után. A dörzsölés irányát változtatva tudjuk szabályozni a megjelenő mintázatot (körkörös, függőleges, vízszintes, átlós…). A kapart hatású struktúra homogén, finom kőporozáshoz hasonló felületet jelent. Ennek eléréséhez 1,5 mm vastagságban viszik fel a speciális szemcseméretű vakolatot, majd műanyag simítólappal dörzsöléssel tömörítik a szemcséket.

A kötőanyag, ami nagyban befolyásolja a felhasználási lehetőségeket és a vakolat árát

A FIT vakolatok kétféle kötőanyaggal készülnek. Akril vagy szilikon. Az akril vakolatok tökéletes megoldást jelentenek új házak polisztirol táblákkal szigetelt díszítő vakolására. A műanyag alapú kötőanyag gazdaságos, viszont jobban lezárja a felületet, páraáteresztő képessége kisebb a szilikonos vakolaténál. Ez azonban nem jelent gondot, hiszen a polisztirol táblákon át eleve nincsen páramozgás. A jó vízszigeteléssel készülő, újépítésű házak esetében polisztirol tábla+akril vakolat rendszer a leggazdaságosabb megoldás (mint például a FIT Bronze és a FIT Silver termékek). Ráadásul megfelelő adalékanyagokkal az akril vakolatoknál is igen magas minőséget érhetünk el (FIT Silver).

A FIT kétféle akril vakolatot kínál. Mi a különbség közöttük?

A vakolatok árát nagyban befolyásolja a felhasznált kötőanyag mennyisége. A kötőanyag felel a vakolat jó tapadásáért és felel a színezőanyag megkötéséért is. A FIT Bronze színező vékonyvakolat receptúrájának fejlesztésekor a lehető legkedvezőbb ár elérése motivált minket úgy, hogy a termék minőségéből ne kelljen engedni. A vakolatba belekerült a biztonságos, tartós kötéshez szükséges mennyiségű kötőanyag. Kompromisszumként annyit engedtünk, hogy ez a termék a nagyobb mennyiségű színezéket igénylő, sötétebb színárnyalatokban nem érhető el. Amennyiben eleve világosabb színárnyalatban gondolkozik és fontos, hogy gazdaságosan intézze beszerzéseit, akkor a FIT Bronze színezővakolat a legjobb választás!

Gondoltunk azokra is, akik a mélyebb árnyalatokat kedvelik. A FIT Silver vékonyvakolat megnövelt kötőanyag tartalma lehetővé teszi, hogy a FIT színkártya mind a 212 színében rendelhető legyen házának leendő bevonata. Az akril bázisú vakolatok csúcsminőségének eléréséhez szilikon adalékanyagot használtunk. A szilikon segítségével a FIT Silver vakolat felülete extra vízlepergető tulajdonságot kapott és az átlagosnál ellenállóbb a környezeti szennyeződéseknek. Hab a tortán, hogy a hozzáadott viasznak köszönhetően megnöveltük az anyag korai esőállóságát. A FIT Silver vakolatot a felhordás utáni váratlan esőzés nem mossa le a felületről!

Miben más a szilikon bázisú vékonyvakolat?

A szilikon bázisú vakolatok lényegesen jobb páraáteresztő képességgel rendelkeznek, így ezeket az anyagokat elsősorban olyan esetekben ajánljuk, amikor fontos, hogy a falak szellőzni tudjanak. Ez lehet vályog, vagy régebbi építésű, rossz vízzárással épült téglaház is. Ilyenkor a szigetelőanyagnak is páraáteresztőnek kell lennie. Használjunk polisztirol helyett ásványi gyapot táblákat. A szilikon bázisú FIT Gold színezővakolat csúcsminőséget képvisel. A páraáteresztő képessége mellett vízlepergető, kosztaszító tulajdonságai is az akril vakolatok fölé emelik. Hátránya, hogy a költségesebb alapanyagok miatt akril társainál drágábban tudjuk beszerezni.  

Lábazati vakolat

A vakolt falak legjobban igénybe vett részei az erős napsugárzásnak (UV-sugárzás) kitett felületek és a felfröccsenő víznek és a mechanikai hatásoknak erősen kitett lábazati sáv. Adalékanyagaiknak hála a FIT Silver és a FIT Gold Szilikon vakolatok igen ellenállóak az UV-sugárzással szemben. Az átlagos ellenállású FIT Bronze vékonyvakolat pedig a FIT UV-Protect bevonó utólagos felvitelével átlagon felülivé tehető. A lábazat erős igénybevételét erősebb anyagok használatával ellensúlyozhatjuk. Hőszigetelő rendszereknél a polisztirol táblákat nem viszik le egészen a talajszintig. Helyettük az utolsó 30-50 centiméteren speciális, lábazati polisztirolt használnak. Ennek az anyagnak a vízfelvevő képessége tart a nullához, így a felfröccsenő víz és a fal tövében megálló esetleges pocsolyákból nem jut nedvesség a falba. Az egyedi szigetelőanyagra egyedi bevonat szükséges. A FIT Rock lábazati vakolat az akrilnál is jobb tulajdonságú tiszta akrilát kötőanyaggal készül. Vízlepergető, vízzáró, könnyen mosható, tartós, esztétikus és könnyen feldolgozható anyag. A vakolat mintázatát különböző színű ásványi szemcsék vegyítésével kapjuk meg. 12 féle színből választhatnak vevőink, de a lábazati vakolatba maximum 4 féle szemcse kerülhet. A variációk száma 3000 feletti, melyből a legnépszerűbb kombinációkat bemutatjuk a FIT lábazati vakolat mintatáblákon.

Ízelítő a FIT Rock lábazati vakolat 3708 elérhető mintázatából
Vakolat
Vakolat
Vakolat
Vakolat
Vakolat
Vakolat

Röviden a lényeg – a FIT vakolatcsaládja

Vakolat

A FIT Gold Szilikon a magyar FIT gyár és fejlesztőlabor csúcsminőségű vékonyvakolata. Tartós, páraáteresztő, vízlepergető, kosztaszító ráadásul könnyű vele dolgozni. Igazi Jolly Joker – felvihető polisztirol és közetgyapot táblákra egyaránt. Használható műemlék épületek bevonataként. Az összes kedvelt színben elérhető. 
FIT Antigraffiti bevonat alkalmazásával graffiti lemoshatóvá tehető.

Vakolat

A FIT Silver színezővakolat gyárunk legjobb minőségű akril vékonyvakolata. Ajánlott polisztirol hőszigetelés bevonataként, vagy jó vízszigeteléssel épült, téglafalak közvetlen borítására. Megemelt kötőanyag tartalma miatt a FIT színkártya minden színében rendelhető. Hozzáadott szilikont tartalmaz, így jó vízlepergető és kiválóan ellenáll a környezeti szennyeződéseknek (szmog, por). Viasz tartalma miatt fokozottan esőálló. 
FIT Antigraffiti bevonat alkalmazásával graffiti lemoshatóvá tehető.

Vakolat

A FIT Bronze színezővakolat a legjobb kompromisszum, ha fontos az ár. Ajánlott polisztirol hőszigetelés bevonataként, vagy jó vízszigeteléssel épült, téglafalak közvetlen borítására. Könnyen eldolgozható, verhetetlen árú vakolat. A FIT színkártya világosabb árnyalataiban rendelhető. Tartósságát könnyedén és pénztárcakímélő módon megnövelhetjük a Nap káros sugarait kivédő FIT UV-Protect felületvédő szer alkalmazásával! FIT Antigraffiti bevonat alkalmazásával graffiti lemoshatóvá tehető.

Vakolat

A FIT Rock lábazati vakolat minden FIT akril vakolattal kompatibilis. Felhasználható hőszigetelő rendszerek lábazatainak bevonataként, vagy önmagában tartós, ellenálló lábazati vakolatként. Magas kötőanyag tartalma miatt kiváló vízlepergető, kosztaszító tulajdonságokkal bír.

Vakolat

A FIT Base univerzális vakolatalapozó kompatibilis minden FIT színezővakolattal. A vékonyvakolatokkal megegyező színre keverve rendelhető. Alkalmazásával kiváló tapadó felületet alakíthatunk ki a vakolatok számára. Csak a FIT Base vakolatalapozó használatával garantáljuk színezővakolataink kiváló minőségét!

Kérdése van? Szakértő kollégánk rendelkezésére áll!