fbpx Skip to content

FIT hőszigetelő rendszerek

Miért van szükség hőszigetelő rendszerekre?

Új építésű ingatlanok esetén ma már nem kérdés, hogy energiatudatos módon tervezik és kivitelezik az épületet. Évente mintegy 6 hónapon keresztül tart a fűtésszezon. Szigeteletlen házunkból folyamatosan szökik a meleg. A falakon keresztül távozó energia akár a teljes hővesztesége 40 százaléka is lehet (25–40%)! Sok hő távozik a födémen és a tetőn keresztül (25–30%) és nem elhanyagolható a nyílászárók hővesztesége sem (15–20%).

Jól megválasztott szigeteléssel tehát jelentős energiát és ebből adódóan pénzt takaríthatunk meg. Ha csak a homlokzatszigetelést nézzük, a falon át távozó meleg 80–90 százalékát is „megfoghatjuk” a jó hőszigetelő rendszer alkalmazásával. A meleg benntartása mellett a jól szigetelt ház a nyári kánikulában is komfortosabb életteret biztosít tulajdonosainak. Hosszú távon anyagilag is megéri, és már rövid távon is jobb életminőséget biztosít a szigetelt otthon.

Külső vagy belső szigetelést válasszunk?

Az esetek nagy részében a homlokzati szigetelés a falak külső felületére kerül. Így biztosított a falak védelme az időjárás viszontagságaival szemben (eső, hó, jég, napsütés, szél…). Lehetőség szerint kerüljük a belső szigetelést. Ebben az esetben a falak áthűlnek, nagyobb terhelésnek vannak kitéve, életciklusuk rövidülhet.

A FIT hőszigetelő rendszerek használatának előnyei

 • Energiát, pénzt takarít meg
 • Megszűnteti a hőhidakat, megszűnik a penészesedés veszélye
 • A korszerű színezővakolatoktól esztétikusabbá válik a homlokzat
 • Nő az ingatlan forgalmi értéke
 • Télen és nyáron is kellemesebb lesz a belső klíma, jobb lesz a közérzetünk

Milyen elemekből állnak a hőszigetelő rendszerek?

Akár új ingatlan építésekor, akár felújításba kezdve fontos, hogy egységes hőszigetelő rendszerben gondolkodjunk. Adott gyártó, vagy forgalmazó által összeállított rendszereken belül maximálisan kompatibilisek egymással az elemek. Jól kiegészítik egymást és rendszer szinten garantálják a tökéletes eredményt.

hőszigetelés

Milyen elemekkel találkozunk, ha hőszigetelést tervezünk otthonunk falaira? A szigetelő rendszerek nem túl összetett konstrukciók. Szükségünk lesz:

 • ragasztótapaszra – a szigetelőtábla anyagának megfelelően, rögzítésre és a hálózáshoz (az EPS és a kőzetgyapot táblákhoz különböző tapaszra van szükség)
 • dübelekre – biztosítják a tartós rögzítést – lehetnek műanyag beütőszeges, fém beütőszeges, hőhidalt fémszeges, szigetelésrögzítő tárcsák. A helyes dübel megválasztása nagyon fontos, mert más típusra, más méretre van szükség különböző szigetelőanyagok és falszerkezetek esetén. Csak minősített (ETAG) szigetelésrögzítő dübeleket használjon!
 • profilokra, indítósínekre – segítik a táblák precíz felvitelét. Lehetnek hálós élvédők, indítósínek, ablakcsatlakozási profilok, meződilatációs profilok.
 • szigetelőtáblákra – ők végzik a munka dandárját a hőszigetelést. Előregyártott, nagy hővezetési ellenállású, táblás, vakolható termék. Típusai: Ásványgyapot (MW-), Ásványi hab (MSP), Expandált polisztirol (EPS), Extrudált polisztirolhab (XPS-), Merev poliuretánhab (PUR-), Fenolhab (PF-), Fagyapot (WW-), Parafa (ICB-) termékek.
 • üvegszövet hálóra – a ragasztótapaszba ágyazva kerül a szigetelőtáblák külső felszínére, erősíti a felületet, javítja a mechanikai szilárdságát és egyenletességet biztosít. 
 • vakolatalapozóra – a vékonyvakolattal megegyező színű alapozó segíti a vakolat egyenletes, tartós kötését. Minden színezővakolatunkkal kompatibilis a FIT Base vakolatalapozónk.
 • színezővakolatra – esztétikus bevonatot képez, mely védi a homlokzatot és a szigetelő rendszer elemeit. Polisztirol táblákra (EPSgrafitos EPS) alkalmasak az akril bázisú vakolatok (Fit BronzeFIT Silver) és a csúcsminőséget képviselő szilikon kötőanyagú vakolatok is (FIT Gold). A lábazati rendszerekben a megnövelt kötőanyag tartalmú FIT Rock lábazati vakolatot ajánljuk. Kőzetgyapotra a páraáteresztőképesség fontossága miatt csak a szilikonos FIT Gold színezővakolatot használjuk. 

  Fontos a vékonyvakolat minősége, hiszen ez a ház első védelmi vonala. Évente 365 napon keresztül ki van téve az UV-sugárzás romboló erejének, az esőnek, hónak, kánikulának, fagynak, pornak, mohának, algásodásnak. A FIT vékonyvakolatok három árkategóriában érhetők el. Az árkülönbség a felhasznált kötőanyag típusa és mennyisége, továbbá az extra adalékanyagok miatt alakul ki. Viszont a FIT szemlélet garantálja, hogy a leggazdaságosabb vakolat is minőséget képvisel. Mi nem 5 évre tervezünk!

Milyen hőszigetelő rendszerek érhetők el a piacon?

FIT EPS rendszerek

A hordozó falak anyagától függ a szigetelőanyag milyensége. A megfelelő alapozással és vízzáró réteggel rakott tégla falazatok minimális mértékben tartalmaznak nedvességet. Az ilyen felületekre rendszerint EPS (expandált polisztirol) szigetelőtáblák kerülnek a hozzá való ragasztótapasszal, vakolatalapozóval és színezővakolattal. Az EPS cellás szerkezetű keményhab. A habosítás során apró légbuborékok keletkeznek benne – ennek köszönheti jó hőszigetelő képességét. Mivel a benne lévő levegő nem tud távozni, az anyag szigetelő képessége hosszú idő után sem csökken. Páraáteresztő képessége minimális, ezért nem alkalmas olyan falazatok szigetelésére, melyeknél fontos, hogy a falban lévő nedvesség távozni tudjon (például vályog).

Fontos, hogy minőségi ragasztótapaszt használjunk a táblák rögzítéséhez és a hálózáshoz. A színezővakolat lehet a gazdaságos akril bázisú (FIT Bronze, FIT Silver), vagy akár a költségesebb, de ellenállóbb szilikon bázisú anyag (FIT Gold Szilikon).

FIT Grafitos EPS rendszerek

Felhasználási területe megegyezik a sima EPS rendszerekével. A gyártás során a szigetelő tábla anyagához grafitport kevernek, ettől kapja a jellegzetes sötétszürke színét és a jobb szigetelőképességét. A grafitos EPS táblából vékonyabb réteg is elegendő a megfelelő szigetelés eléréséhez. Hátránya viszont, hogy ha nyári melegben dolgoznak vele, a sötét felülete magába szívja a meleget. A forró felületen túl gyorsan szárad a ragasztó, gyakran ellehetetlenítve a precíz felrakást.

Ragasztója és színezővakolata megegyezik a sima EPS rendszerével.

FIT Ásványi gyapot rendszerek

Amennyiben fontos, hogy a falak jól szellőzzenek, használjunk kőzetgyapot szigetelő táblákat. A természetes alapanyagú táblák 30–35 százalékkal többe kerülnek, mint polisztirol társai. Cserébe olyan felületeken is alkalmazhatjuk, melyeken a légzáró műanyag réteg nem javasolt. A kőzetgyapotos hőszigetelő rendszerben speciális ragasztótapaszt használunk és fontos, hogy légáteresztő, szilikonos vakolattal színezzük a falakat (FIT Gold Szilikon).

Lábazati hőszigetelő rendszer

A nagyobb igénybevételnek kitett lábazati sávban extrudált polisztirolt – XPS táblákat használunk. Ez az anyag sűrűbb, mechanikailag ellenállóbb tulajdonságokkal bír, mint az EPS. Hőszigetelő paraméterei hasonlóak az expandált polisztirolhoz. Légáteresztő képessége korlátozott. Kőzetgyapot rendszerekkel nem kombinálható.

Tartós, jól simítható ragasztók

FIT polisztirol ragasztótapasz

Kiváló minőségű ragasztótapasz hagyományos EPS táblák rögzítéséhez és üvegszövet háló beágyazáshoz. Őrölt dolomit töltőanyaga egyenletes, stabil minőséget biztosít. A kenhetőségét adalékanyagokkal növeltük meg, így eldolgozása egyszerű és gyors. Vízvisszatartó adalékának hála kötés közben nem veszít túl gyorsan vizet. A benne lévő cement nem ég ki, tartósan erős tapadást biztosít. A fehér hungarocell táblák mellett alkalmazható grafitos EPS táblák ragasztásához is, de csak akkor, ha a táblákat nem kánikulában és nem tűző napnak kitéve helyezik fel.

FIT kőzetgyapot ragasztótapasz

A FIT prémium ragasztótapasza. Alapja a hagyományos EPS ragasztó, de megemeltük a kötőanyag tartalmát és a kenhetőséget, vízvisszatartást biztosító adalékok mennyiségét. A kőzetgyapot mellett használható grafitos EPS táblák ragasztójaként is (minden körülmények között!).

A hőszigetelő rendszerek kiegészítő elemei

A megfelelően kiválasztott szigetelőtáblát ragasztótapasz pogácsákkal és dübelekkel rögzítik. A táblák felületét a ragasztótapaszba ágyazott üvegszövet hálóval erősítik meg. A pontos illesztéseket különböző profilok alkalmazásával érik el (hálós élvédő, indítósínek, ablakcsatlakozási profil, meződilatációs profil).

Kérdése van? Szakértő kollégánk rendelkezésére áll!